Üdvözöljük a Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány honlapján!

Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítványt 1995-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Elnöksége alapította. Székhelyünk Szekszárdon található, azonban működési területünk kiterjed az egész Dél-Dunántúlra. Programjaink érintik Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Somogy megye területét is. Tevékenységünket és a természetvédelem ügyét kiadványokkal, képi szemléltető eszközökkel, előadásokkal, terepi rendezvényekkel népszerűsítjük.
Alapítványunk célkitűzései között kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés és szemléletformálás, a kutatási tevékenységre épülő gyakorlati természetvédelem, illetve a területi adottságokat kiaknázó, szakmailag felügyelt ökoturizmus alapjainak megteremtése.

2019.06.25.
Az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázatán sikerrel szerepelt Alapítványunk, így a "Tegyünk együtt a denevérekért!" című pályázatunk elindulhatott. Denevéreink mindegyik faja védett vagy fokozottan védett, ennek ellenére rendkívül sok veszély fenyegeti őket. Programunkban ezek egy részét kívánjuk mérsékelni mesterséges denevérodvak kihelyezésével és az ún. akusztikus tükrök hatásának felmérésével és megoldási javaslatok kidolgozásával. Az ultrahang alapú felmérő módszerek alkalmazásával kapott új előfordulási adatok a hatékony védelem minél jobb megalapozását teszik lehetővé.

2019.05.29.
A EUROBATS által kiírt pályázaton Alapítványunk jelentős támogatásban részesült. A programunk a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii) védelmét célozza. A fajt egy néhány éve Magyarországon újra felbukkant vírus (is) veszélyezteti, ezért szeretnénk felmérni a magyar és a környező országok állományát, populációgenetikai módszerekkel feltárni az egyes régiók közötti kapcsolatokat. A programban ezzel párhuzamosan a vírus vizsgálata is zajlik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusaival egyetemben. A programban számos európai ország kutatói részt vesznek.

2018.06.04.
Alapítványunk szakemberei részt vesznek a EUBILD UNAKLIM projektben, melyenek hírlevelei letölthetőek itt és itt.

2016.02.29.
A Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának köszönhetően behatóan tanulmányoztuk a délvidéki földikutya bajai állományát. Az erről készült jelentés erre a linkre kattintva érhető el.

2015.02.16.
A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának köszönhetően elkészítettük a "Vigyázz rá! Védjük az erdei denevéreket" című kiadványunkat, mely erre a linkre kattintva pdf-ben is letölthető.

2013.02.17.
A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány szervezésében lezajlott a második ingyenesen tartott három napos térinformatikai tanfolyam természetvédelmi szakemberek számára - tovább.

2013.01.26.
Hamarosan megkezdődnek téli denevérellenőrzéseink és a White-nose Syndrome-ot okozó gomba felmérése a telelőhelyeken. Munkánkat idén is a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.

2013.01.16.
A 2013-as év denevére az alpesi denevér, bővebb információ a www.hunbat.hu oldalon található.

2012.10.18.
Alapítványunk szakemberei képviseltették magukat a "V. Dél-Dunántúl Zöld Szigetei – Konferencia a Tolnai-dombságért" c. rendezvényen. Az elhangzott előadásunk letölthető itt.